Shopping

En resa till Rom är inte komplett utan en hel dags shoppingrunda. I Rom hittar du några av de bästa kläderna, maten och smyckena i världen.

Piazza di Spagna är utgångspunkten om du vill shoppa designerkläder. Oavsett om du letar efter att par nya Fendiskor eller en vackert designad Armanikostym, hittar du det du letar efter här.

Om du letar efter något billigare kan du istället bege dig till Via del Curso och Via del Giubbonari. I Rom kan du hitta vackra skräddarsydda kläder och butiksinnehavarna brukar se till att kläderna passar dig perfekt. Romarna är stolta över sitt utseende och prioriterar kvalitet och välsittande kläder.

Rom är det italienska kökets huvudstad och en bra plats om du vill köpa olivolja, soltorkade tomater och gourmetostar av högsta kvalitet. Bege dig till Fratelli Fabbi om du vill äta äkta italiensk mat.

Om du planerar att shoppa bör du undvika att besöka Rom under de sista två veckorna i augusti (från den 15:e till den 30:e). Under denna period har de flesta familjeägda företagen stängt eftersom de har semester.

Köpa kläder

Roms butiksägare är några av de mest ärliga människorna som finns. Butiksbiträdena är oftast goda rådgivare om du är ute efter att klä dig fint. Om du är i Rom är det snarare ett krav än en konst att vara välklädd.

Om det här är första gången du handlar designade kläder, bege dig till Piazza di Spagna. Innan du köper din kostym från Valentino eller Dolce & Gabbana, börja med att inhandla lite underkläder från La Perla.

Om du letar efter att köpa billigare kläder kan du besöka Via del Corso. Här kan du hitta dina perfekta par Dieseljeans och några häftiga accessoarer i affären Jam. I Rom kan du hitta den perfekta outfiten för alla tillfällen,  från utmärkt designade och klassisk mode till kläder som har en mer sliten och häftig design och som passar mer på nattklubben.

Om du känner att du vill shoppa loss rejält kan du spara pengar i förväg och bege dig till ett av de många outletvaruhusen som ligger strax utanför staden. Castel Romano Designer Outlet har över 110 italienska designermärken med rabatter upp till 70%. Det ligger på Via Pontina och det enklaste sättet att ta sig hit är genom att ta bussen från Piazza del Republica.

Om du vill stanna inom Rom kan du istället köpa kläder till rabatterade priser på Discount dell’Alta Moda eller på Outlet Genie. Dessa mindre ouletbutiker erbjuder vackra kläder till kraftigt reducerade priser.

Marknader

Det finns två sätt att handla mat i Rom – antingen i gourmetbutikerna som finns spridda över hela staden eller på de väldigt hektiska marknadsplatserna. För de som inte gillar att pruta kan det rekommenderas att hålla sig till butikerna. För ett något högre pris garanteras du livsmedel av högsta kvalitet. Men om du är mer upplagd för att pruta, bege dig till marknaden och förbered dig på att börja förhandla.

En av de trevligaste mataffärerna i Rom är Fratelli Fabbi. Detta är den perfekta butiken om du är sugen på smakrik buffelmozzarella, porchetta från Ariccia och fint torkat kött. Den här lilla delikatessbutiken ligger i området Piazza di Spagna och har nästan alla italienska läckerheter du kan tänka dig i matväg.

Om du letar efter en marknad med en färgstark karaktär kan du bege dig till Campo di Fiori. Från 07:00 till 13:00, måndag till lördag, hittar du färsk frukt, grönsaker, fisk och kryddor här. Det här är inte den billigaste marknaden i Rom men maten som säljs är av högsta kvalitet.

Om du letar efter att fynda, rekommenderas Mercato Villagio Olimpico i området Flaminio. Denna marknad är öppen varje fredag från 8:00 till 1:30 på natten. När du handlar så bör du vara beredd på att pruta ordentligt. På den här marknaden hittar du kläder, smycken, mat, olivolja och köksredskap. Roms största marknad är öppen varje söndag från 17:00 till 02:00 på natten på Porta Portese. Ta en tur till denna livliga marknad för att se hur lokalbefolkningen handlar.