Evenemang

Om det finns en sak som romarna vet hur man gör riktigt bra, så är det att fira. Den här stolta staden älskar att föra samman människor, oavsett om det är av religiösa skäl, för att öka turismen eller bara för att glädjas åt att bo i Rom.

Rom omfamnar öppet sitt katolska arv och har flera religiösa evenemang under hela året, där påsken är den högtid som flest människor firar. Dessa evenemang innebär inte bara att folk samlas utan oftast sker parader och andra festligheter utomhus.

I ett försök att öka turismen, har de lokala politikerna anordnat flera evenemang av det kulturella slaget. Att delta i Settimana Della Cultura är ett utmärkt sätt att spara pengar på, eftersom över 200 museer och monument erbjuder fri entré.

Om du vill undvika folksamlingar och trängsel och gillar solvärme, åk till Rom under sommaren och delta i Estate Romana. Den här sommarfestivalen har flera musik-, teater- och litteraturevenemang som pågår över hela staden.

Evenemang i Rom

Settimana Della Cultura

Besöka gärna Rom under våren, det är lagom varmt utomhus vilket gör långa promenader mycket skönare och detta är även tidpunkten på året då festivalen Settimana Della Cultura äger rum. Detta är den perfekta tiden för budgetresenären att besöka staden eftersom många besöksmål har fri entré.

Under den här veckan har mer än 200 kulturella utställningar, inklusive de flesta museer och monument, gratis inträde. Om du tycker om kultur kan du bokstavligen talat spara tusentals kronor i entréavgifter. På kvällen bör du bege dig till en av de många gratis utomhuskonserterna och njuta av ett glas vin medan du upplever den vackra italienska musiken.

Kolla på hemsidan för de exakta datumen eftersom Settimana Della Cultura har ägt rum under tre olika månader under de senaste tre åren. För att göra det bästa av festivalveckan bör du planera dina besök i förväg och ett tips är att köpa en cappuccino eller glass för att göra köandet till aktiviteterna lite roligare.

Estate Romana

Om du inte har något emot varmt och fuktigt väder bör du åka till Rom under sommaren. Under sommarmånaderna kan du undvika långa köer och överbokade hotell och du kan även delta i Estate Romana. Denna två månader långa festival skapades för att främja turismen i Rom under de månader då de flesta människor åker iväg till kusten och stranden.

Under dessa månader erbjuds gratis konserter samt teater-och dansföreställningar i flera utomhusarenor. I det varma klimatet är det perfekt att njuta av kvällens föreställningar och insupa den romerska kulturen. Om du älskar jazzmusik, åk till Villa Celimontana där du kan se några fantastiska jazzmusiker till ett mycket lågt pris. Under de senaste 15 åren har Villa Celimontana öppnat upp dörrar för flera jazzmusiker samt foto- och konstutställningar

Påsk

Under påsken åker miljontals människor till Rom för att delta i det religiösa firandet. Om du planerar att åka till Rom under denna period bör du boka ditt hotellrum i mycket god tid för att undvika problem. Påskens evenemang börjar på palmsöndagen med en mässa som hålls av påven och en välsignelse av palmerna på Peters torg.

Den kanske mest häpnadsväckande händelsen att uppleva är processionen med påven på långfredagen. På denna dag bär påven ett stort träkors och följer de 14 stegen i korsfästelsen i ett fackeltåg längs med gatorna i hela Rom. Denna dystra procession börjar vid Colosseum och slutar vid Mount Palatino med fjorton stopp däremellan. Vid varje station ger påven en minimässa till åskådarna med ett hoppfullt budskap som ges vid den sista stationen, som är korsfästelsen.

På påskdagen kan du ta del av Roms mest besökta mässa som hålls av påven på Peters torg. Om du har siktat in dig på att besöka denna mässa bör du köpa biljetter i god tid innan. Festligheterna fortsätter sedan fram till annandag påsk, med parader, konserter och picknickar runt om i hela staden.